Polacy deklarują, że chcą odżywiać się zdrowo i dbają o aktywny tryb życia – takie optymistyczne dane wynikają z najnowszego badania przeprowadzonego przez firmę Kukuła Healthy Food*. Trend zdrowego odżywiania jest bardzo silny
nadal ma tendencję wzrostową. Aktualna sytuacja związana z pandemią COVID-19 dodatkowo go umacnia.

 

Według wyników najnowszego badania „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020”, 60% respondentów zadeklarowało, że stara się zdrowo odżywiać na co dzień a 47% zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w przeciągu ostatnich 12 miesięcy. Z  drugiej strony wciąż mamy tendencję do dokonywania niekorzystnych dla naszego zdrowia wyborów w obszarze dań gotowych. Tu najczęściej wybieramy pizzę, pierogi oraz kanapki. Aż 63% badanych stwierdziło, że dieta pudełkowa to dobry sposób na zdrowe odżywianie i chociaż do tej pory skorzystało z niej 12% badanych to kolejne  46% rozważa spróbowanie jej w przyszłości.

– Raport potwierdza, że Polacy zwracają uwagę na to, co jedzą i mają coraz większą wiedzę w tym temacie. Potwierdza to silny wzrost zainteresowania ofertą cateringu dietetycznego, bo to idealna usługa dla tych, dla których ważne jest regularne spożywanie zdrowych i odpowiednio zbilansowanych posiłków z sezonowych produktów. Widać również wzmacniający się trend żywienia wegetariańskiego, a także wzrost zainteresowania dietami o obniżonej ilości węglowodanów i dietami specjalistycznymi, jak np. dieta bezglutenowa. Trendy odzwierciedlają się również wśród zamówień poszczególnych programów dietetycznych przez naszych Klientów. Podczas pandemii zainteresowanie naszymi dietami roślinnymi dodatkowo przybrało na sile ze względu na potwierdzone naukowo właściwości  diety wegetariańskiej jako wspierającej układ odpornościowy. – komentuje Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel firmy Kukuła Healthy Food.

Coraz powszechniejszy „zdrowy i aktywny styl życia”

Według raportu Kukuła Healthy Food dla 48% ankietowanych o zdrowym stylu życia decyduje właściwe odżywianie, dla 24% jest to uprawianie sportu, a 23% wymienia spokojny tryb życia. Rozumienie zdrowej żywności opiera się przede wszystkim na skojarzeniu ze świeżymi produktami, bez konserwantów oraz o obniżonej zawartości cukru i soli.

Blisko połowa ankietowanych (44%) stara się odżywiać „sezonowo”, czyli na co dzień wybiera produkty i dania z najbardziej dostępnych w danym czasie składników. Cieszy również fakt, że większość respondentów na myśl o przekąsce pomiędzy posiłkami
na pierwszym miejscu wymienia warzywa i owoce.

Ponad 70% badanych przyznaje, że uprawia sport lub podejmuje inną aktywność fizyczną. Prawie połowa tej grupy deklaruje, że ćwiczy kilka razy w tygodniu, a co 12 badany twierdzi, że robi to codziennie. W pierwszej trójce najpopularniejszych aktywności fizycznych znalazły się: bieganie na świeżym powietrzu, ćwiczenia na siłowni i pływanie.

Co ciekawe, 56% wszystkich badanych zadeklarowało, że planuje w tym roku zredukować masę ciała o kilka kilogramów, a 42% chce zbudować masę mięśniową.

– Wyniki badań są bardzo optymistyczne i pokazują, że Polacy zaczęli przywiązywać uwagę do tego jak wygląda ich codzienny styl życia a przede wszystkim odżywianie się. Dane są bardzo optymistyczne. Dla porównania w 2017 roku Eurostat opublikował portret statystyczny „Życie kobiet i mężczyzn w Europie”** z którego wynikało, że w całej Unii Europejskiej 36 % mężczyzn i 26 % kobiet uprawiało sport lub inną aktywność fizyczną
nie związaną z pracą przez co najmniej 150 minut tygodniowo. Zdrowe odżywianie jest natomiast kluczowe, ponieważ coraz więcej osób zmaga się z chorobami cywilizacyjnymi, które w większości wynikają z nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Niezwykle istotne jest więc także podnoszenie świadomości dotyczącej składu i regularności posiłków. Powoli widać tendencję wzrostu tej świadomości i to nie tylko wśród osób młodych, mających  na co dzień styczność z mediami społecznościowymi, ale także wśród ludzi starszych po 65 roku życia. – komentuje prof. dr hab. n. med. Dominik Rachoń, doradca i konsultant Kukuła Healthy Food***.

Najczęstsze ograniczenia i wykluczenia w codziennej diecie

Blisko połowa badanych (43%) stosuje różnego typu ograniczenia żywieniowe. Prawie połowa tej grupy to osoby, które w ostatnim roku ograniczyły lub całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu cukier, a aż 21% wszystkich badanych deklaruje unikanie jego spożycia. Wśród najczęściej stosowanych diet wymieniają te, które mają na celu ograniczenie kalorii, a co dziesiąty badany zadeklarował, że jest wegetarianinem. Jako główne powody stosowania ograniczeń żywieniowych w diecie wymieniane są: chęć prowadzenia zdrowego stylu życia oraz utrzymanie zgrabnej sylwetki lub odpowiedniej budowy ciała.

– Ostatnie badania immunologów z Polskiej Akademii Nauk potwierdzają, że dieta wegetariańska wpływa korzystnie na działanie układu odpornościowego. Prawidłowo skomponowana dieta roślinna pomimo wyłączenia z niej produktów pochodzenia zwierzęcego jest w stanie dostarczyć wszystkich, niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. – wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.

„Dieta pudełkowa” wyznacznikiem zdrowego stylu życia

Aż 63% badanych stwierdziło, że dieta pudełkowa to dobry sposób na zdrowy styl życia i racjonalne odżywianie. Jako największe jej korzyści wymieniają oszczędność czasu (63%) oraz regularność spożywania posiłków (62%). Jako główny powód wybierania cateringu dietetycznego zarówno wśród osób, które obecnie z niego korzystają, jak i tych, którzy rozważają możliwość skorzystania, wymieniają przede wszystkim chęć zdrowszego odżywania oraz chęć utraty masy ciała. Z diety pudełkowej skorzystało już 12% badanych, natomiast 46% rozważa skorzystanie z niej w przyszłości.

– Dane odzwierciedlają tendencję naszych zamówień. Najbardziej popularna wśród Klientów jest dieta Optimal, w której nie ma wykluczonych żadnych produktów, natomiast uwzględnia odpowiedni rozkład makro i mikro składników w ciągu dnia. Spodziewamy się również dalszego wzrostu zamówień w kategoriach diet roślinnych i specjalistycznych jak dieta bezglutenowa, czy poprawiająca insulinooporność. – podsumowuje Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel firmy Kukuła Healthy Food.

Link do pobrania raportu: https://we.tl/t-EWvuaKdG5Z

* Raport „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” na podstawie badania Kukuła Healthy Food przeprowadzonego w styczniu 2020 r.  na grupie 1020 Polaków w wieku 18-65 lat.

** https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/inne-opracowania/inne-opracowania-zbiorcze/zycie-kobiet-i-mezczyzn-w-europie-portret-statystyczny,27,1.html

*** Prof. dr hab. n. med. Dominik Rachoń, specjalista chorób wewnętrznych i endokrynologii.  Kierownik Zakładu Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego prowadzący badania nad rolą prawidłowych nawyków żywieniowych w leczeniu insulinooporności i jej niekorzystnych następstw metabolicznych takich jak otyłość, zespół wielotorbielowatych jajników (PCOS) oraz cukrzyca typu 2.

Kontakt

Masz jakiekolwiek pytanie wyślij wiadomość.

Wysyłanie

 Copyright © Be Art 2015. All Right Reserved. Developed by Karol Sz.

 

Polityka Prywatności

 

Narzędzia ochrony prywatności

 
   
lub

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

lub     

Nie pamiętasz hasła ?

lub

Create Account