Dobre wino nie musi być drogie, ale warto je odpowiednio podać i degustować, by w pełni cieszyć się jego aromatem i smakiem. Oto kilka praktycznych wskazówek na temat serwowania i smakowania wina.

 

 

 

– Wino, wzorem krajów śródziemnomorskich coraz częściej pijemy na co dzień, zarówno  do posiłku jak i dla chwili przyjemności, a także jako główny trunek na spotkaniach rodzinnych i okolicznościowych, dlatego warto znać podstawowe zasady serwowania wina oraz łączenia go z jedzeniem. – mówi Mikołaj Kondrat,  Prezes Kondrat Wina Wybrane.

Kieliszek

Jeśli dopiero zaczynamy naszą przygodę z winem to na początek wystarczy nam jeden rodzaj szkła ze średniej lub wyższej półki cenowej, z cienkiego szkła i szeroką czaszą. Pamiętajmy również, że kieliszek z winem powinniśmy trzymać za jego dolną część – nóżkę lub stopkę. Podgrzewanie go dłonią zmienia na niekorzyść walory smakowe napoju.

Temperatura i napowietrzanie

Wina białe i różowe powinniśmy wcześniej schłodzić, natomiast czerwone otwórzmy kilka godzin przed konsumpcją. Warto je również włożyć do lodówki na ok. 20 minut przed podaniem. Napowietrzanie uwalnia i wzmacnia aromaty oraz smaki. Jednak, gdy nie ma już na to czasu, możemy np. przelać wino z butelki do karafki. Natleniamy przede wszystkim starzone wina czerwone,  ale przyda się to również cięższym, białym winom jak chardonnay, czy chenin blanc.

Korek, zakrętka czy bag in box?

Nie bójmy się win z zakrętką. Są już standardem na całym świecie i stosuje się je nawet przy bardzo prestiżowych i uznanych tytułach. Na spotkaniach w większym gronie i w plenerze dobrym rozwiązaniem mogą być również wina w opakowaniu typu bag-in-box, czyli z kranikiem, które są wygodniejsze w użyciu, a także w przeliczeniu na litr są tańsze niż tradycyjne wina w butelkach. Warto także pamiętać, że przydatność wina w opakowaniu próżniowym po otwarciu to nawet 6 tygodni.

Otwieranie i nalewanie

W przypadku win korkowych pamiętajmy o ich właściwym otwieraniu. Nie wkręcajmy korkociągu do końca, by nie przedziurawić korka i jego kawałki nie wpadły do butelki, czy później kieliszka. Natomiast przy otwieraniu wina zarówno spokojnego jak i musującego nie powinno być głośnego dźwięku, ponieważ huk korka uznawany jest za nieelegancki. Optymalna ilość napoju w kieliszku to 100-150 ml. Ze względów higienicznych pamiętajmy również, by nalewając wino nie dotykać butelką do szkła.

Degustowanie

Aby w pełni docenić wino, warto nauczyć się techniki prawidłowej degustacji wina. Nie jest to trudne: po nalaniu do szkła oceniamy jego barwę, następnie kręcimy kieliszkiem i wkładamy do środka nos w celu docenienia i odgadnięcia aromatów, a następnie próbujemy wino.

– Delikatne kręcenie kieliszkiem z winem i wsuwanie do niego nosa nie jest oznaką „zadęcia”  a kompetencji i właściwej wiedzy. Ta technika pogłębia doznania smakowe oraz zapachowe. Dzięki temu, picie wina sprawia nam jeszcze więcej przyjemności. – komentuje Przemysław Jurycki, Kondrat Wina Wybrane

Kolejność podawania

Jeżeli podczas jednego spotkania pijemy różne wina, zacznijmy od wytrawnych, białych i kończmy na ciężkich czerwonych lub deserowych. W ten sposób unikamy mieszania się smaków i czerpiemy większą przyjemność ze smakowania każdego z nich. Nie zapominajmy również, że wina musujące takie jak prosecco,  cava czy franciacorta dobrze łączą się z wieloma potrawami. Pomijając kilka wyjątków, wina wyraźnie słodkie podajemy pod koniec spotkania samodzielnie lub do deseru.

Wino i jedzenie

Tworzenie idealnych połączeń jest trudnym zadaniem, dlatego osoby mniej wprawione mogą korzystać z podpowiedzi profesjonalistów na przykład, na blogu Kondrat Wina Wybrane*.

Warto pamiętać, że delikatne potrawy lubią towarzystwo lekkiego wina. A składniki takie jak śmietana, ciemne sosy, starzone sery, pieczone i smażone mięso, czy mocne przyprawy dobrze łączą się z winem o wyraźnej strukturze i smaku.

Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z winem warto znać kilka zasad i dobrych połączeń:

  • Wina musujące to świetny aperitif. Dobrze komponuje się również z niemal wszystkimi, tradycyjnym potrawami kuchni polskiej. Wersja brut jest „najbezpieczniejsza”, ponieważ zazwyczaj nie jest ani bardzo wytrawna, ani słodka.
  • Podczas spotkań w większym gronie najlepiej sprawdzają się tzw. wina uniwersalne, lekkie, proste, o niskiej zawartości alkoholu i tanin oraz owocowych aromatach. Wśród białych takie warunki spełniają, chardonnay, sauvignon blanc i lekko słodki riesling, a wśród czerwonych pinot noir lub sangiovese.
  • Sałaty ze świeżych warzyw, owoce morza i ryby dobrze komponują się z lekkimi winami białymi, jak np. vinho verde.
  • Lekkie wina czerwone dobrze komponują się z wędlinami, zimnymi przystawkami oraz pieczonym drobiem.
  • Do pieczonej lub smażonej kaczki, gęsiny, wołowiny i dziczyzny najlepsze będzie wytrawne wino czerwone o nieco większej koncentracji.
  • Wieprzowinę dobrze jest łączyć z winami czerwonymi na bazie szczepu tempranillo, cabernet sauvignon, primitivo, czy choćby carménère.
  • Wino podawane do ciast i lodów powinno być co najmniej tak słodkie jak deser.

– Znajomość podstawowych schematów i połączeń jest przydatna, ale nie bójmy się eksperymentować. Osobiście zachęcam do próbowania różnych, nawet nietypowych połączeń, ponieważ sposób przyrządzenia danej potrawy, czy użyte do niej przyprawy mogą znacznie wpłynąć na jej końcowy smak. – podsumowuje Mikołaj Kondrat, prezes Kondrat Wina Wybrane.

* https://www.marekkondrat.pl/category/przepisy

 

 

Kontakt

Masz jakiekolwiek pytanie wyślij wiadomość.

Wysyłanie

 Copyright © Be Art 2015. All Right Reserved. Developed by Karol Sz.

 

Polityka Prywatności

 

Narzędzia ochrony prywatności

 
   
lub

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

lub     

Nie pamiętasz hasła ?

lub

Create Account