Aż 85% zapytanych przez Dailyfruits Polek przyznaje, że zjada coś słodkiego po lunchu, 62% podjada między posiłkami i niestety nie są to zazwyczaj zdrowe przekąski. 40% rzadziej niż raz dzienne sięga po owoce, a 36% rzadziej niż raz dziennie je warzywa. Co trzecia respondentka badania ma nieprawidłową masę ciała. 

 

 

Wyniki badania Dailyfruits „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”, w którym uczestniczyły ponad 700 kobiet, potwierdziły jak ważna i potrzebna jest edukacja w zakresie prawidłowego komponowania diety. Tym bardziej, że według subiektywnej oceny respondentek aż 65% uważa, że zdrowo się odżywia, a 85% twierdzi, że ich posiłki są zróżnicowane. Niestety rzeczywista jakość zdrowotna diety zapytanych w badaniu kobiet jest niska w 73%. Mimo przeświadczenia o zdrowym odżywianiu, jak potwierdziły wyniki badania, większość Polek popełnia błędy w nawykach żywieniowych i komponowaniu wartościowej diety.

– Najczęściej popełniane błędy, czyli efekty realizacji złych nawyków żywieniowych, które obniżają naszą efektywność w pracy, to dieta uboga w warzywa i owoce, omijanie śniadań, odwodnienie oraz nadużywanie słodyczy. Rezultatem są coraz powszechniejsze choroby spowodowane złym odżywianiem. Ciągły pośpiech i ekspozycja na stres przekładają się wprost na problemy ze zdrowiem, a w konsekwencji na większą skłonność do absencji oraz obniżanie efektywności w życiu zawodowym i prywatnym. – przestrzega Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Zbyt mało owoców i warzyw

Jak pokazują wyniki badania, 40% pracujących kobiet nie zjada codziennie owoców, a 36% nie zjada codziennie warzyw, które są głównym źródłem witamin i ważnym elementem zdrowej diety. W pracy, bez względu na miejsce jej wykonywania, spędzamy średnio co najmniej 8 h dziennie. Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. Warzywa i owoce dostarczają niemal wszystkich witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu.

Zła jakość diety i jej efekty

Co druga pracująca Polka, biorąca udział w badaniu Dailyfruits przyznaje, że stosowała już dietę. Jej celem była przede wszystkim chęć utraty masy ciała i przyczyny zdrowotne. Tylko co trzecia respondentka prowadziła dietę pod opieką specjalisty, a co druga osiągnęła założony cel.  Dwie trzecie zapytanych Polek jest przekonane, że zdrowo się odżywa, jednak po analizie częstotliwości spożycia kluczowych grup żywności okazuje się, że jedynie 27% z nich ma umiarkowanie dobrą jakość diety, a wysokiego poziomu nie osiągnęła żadna z pytanych kobiet. Ta dysproporcja między przekonaniami a rzeczywistością może sprawiać, że zapytane panie nie będą czuły potrzeby zmian mając pewność, że w ich diecie nie ma czego poprawiać.

Wsparcie pracodawcy mile widziane

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i zwiększona ekspozycja na stres, wpływają negatywnie na samopoczucie Polek i ich funkcjonowanie w życiu zawodowym. Dlatego ważna jest rola pracodawcy w edukacji żywieniowej w miejscu pracy, bez względu czy pracujemy stacjonarnie czy zdalnie. Wśród benefitów na home office, z których chętnie skorzystałby Polki są na przykład webinaria lub indywidualne konsultacje online z dietetykiem, poruszające kluczowe kwestie dotyczące zdrowego żywienia, wykształcania nawyków mających realny wpływ na budowanie odporności.

– Zła kompozycja posiłków i nieregularne ich spożywanie, nadużywanie słodyczy – to obszary, w których pracodawca może wesprzeć pracujące Polki, dając im szansę na dokonywanie lepszych wyborów żywieniowych poprzez zastępowanie słodyczy zdrowymi przekąskami typu owoce, warzywa i orzechy. Tworzenie nawyków jest najlepszym sposobem podtrzymywania zdrowych zachowań. Nawet jeśli  funkcjonujemy na home office, można korzystając z dostępnych na rynku rozwiązań, na przykład wysłać pracownikowi  do domu paczki z owocami i innymi zdrowymi produktami. – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Większość zapytanych Polek biorących udział w badaniu jest przekonana, że zdrowo się odżywa. Po analizie częstotliwości spożycia kluczowych grup żywności okazuje się jednak, że jedynie 27% z nich ma umiarkowanie dobrą jakość diety, więc jest nad czym pracować.

* W materiale prasowym wykorzystano dane z analizy krzyżowej ze względu na płeć z badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” zrealizowanego przez firmę Dailyfruits. W badaniu uczestniczyły 702 respondentki.

Kontakt

Masz jakiekolwiek pytanie wyślij wiadomość.

Wysyłanie

 Copyright © Be Art 2015. All Right Reserved. Developed by Karol Sz.

 

Polityka Prywatności

 

Narzędzia ochrony prywatności

 
   
lub

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

lub     

Nie pamiętasz hasła ?

lub

Create Account