Zdrowe jelita to klucz do zdrowia, zaś kluczem do zdrowych jelit jest odpowiednia dieta. To, co jemy wpływa bowiem na ich stan i kondycję, a w szczególności na prawidłowy skład mikroflory bakteryjnej. Te dobroczynne bakterie, bytujące w naszych jelitach w dużej mierze odpowiadają za odporność i dobre samopoczucie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Stały skład flory bakteryjnej zaczyna się stabilizować mniej więcej ok. 2-5 roku życia. Dlatego zapewnienie prawidłowego żywienia przedszkolaków to gwarancja ich stabilnego rozwoju w sferze psychofizycznej. O diecie makrobiotycznej i jej pozytywnym oddziaływaniu na zdrowie i rozwój dziecka opowiada ekspertka Anna Osiecka, pedagog KIDS&Co. 

 

 

 

Jesień to czas, kiedy infekcje i różnego rodzaju wirusy mają szerokie pole do działania. Sprzyjają im wahania temperatur, częstsze przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach i mniejsza aktywność na świeżym powietrzu. Katar, kaszel i gorączka spędzają rodzicom sen z powiek i utrudniają codzienne funkcjonowanie. Aby im zapobiec, należy zadbać o wysoki poziom odporności naszych pociech. A zacząć należy od odpowiedniej diety i dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych.

– Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci dobrze jest rozpocząć już na etapie wczesnego dzieciństwa. Edukację w zakresie zdrowego odżywiania z powadzeniem możemy  realizować w środowisku domowym i przedszkolnym. To właśnie odpowiednia dieta jest determinantem prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego najmłodszych. Dostarczając odpowiednią ilości składników odżywczych, jesteśmy w stanie zadbać o właściwy przebieg istotnych procesów zachodzących w młodym  organizmie, w tym utrzymania optymalnego poziomu odporności. Dietą, która szczególnie ułatwia to zadanie, jest ta najbardziej naturalna, czyli makrobiotyczna – mówi Anna Osiecka, dyrektor regionalna oraz pedagog sieci dwujęzycznych przedszkoli i żłobków KIDS&Co.

Odporność z brzucha malucha

Dzienna wartość energetyczna dla przedszkolaka nie powinna przekraczać 1400 kcal. Zbilansowane i dostosowane do codziennych potrzeb młodego organizmu posiłki to energia na cały dzień, a także równowaga dla ciała i umysłu. A przede wszystkim wzmocnienie jego systemu immunologicznego. W ten sposób możemy uchronić nasze dzieci przed niechcianymi infekcjami i stanami zapalnymi, które lubią uaktywniać się zwłaszcza w zbliżającym się sezonie jesienno – zimowym.  Nasz maluch spędza w przedszkolu średnio 6-7 godzin dziennie, jakość i ilość pożywienia, która jest mu wtedy serwowana ma więc niebagatelne znaczenie. Wszelkiego rodzaju niedobory pokarmowe powstające w tym czasie, mogą bowiem znacząco zaburzyć jego rozwój i wpłynąć negatywnie na samopoczucie. Pamiętać również należy, że sposób odżywiania w dzieciństwie rzutuje na nasze zdrowie w przyszłości.

Dieta makrobiotyczna, czyli jaka?

Żywienie dzieci w okresie ich intensywnego wzrostu i rozwoju jest kwestią odpowiedniego doboru składników, a także ilości i częstotliwości podawanych posiłków. Odpowiedzią na potrzeby żywieniowe młodego człowieka może być dieta z zasadami kuchni makrobiotycznej z powodzeniem stosowana w placówkach przedszkolnych KIDS&Co. Zbilansowana, charakteryzująca się dużą wartością i jakością odżywczą. Jej podstawą jest żywność naturalna, mało przetworzona i świeża. Pozwala na przygotowanie urozmaiconych pełnowartościowych dań przy minimalnym użyciu takich składników jak sól, cukier czy tłuszcz. Posiłki są gotowane na parze, znajduje się w nich również duża ilość warzyw, owoców i kasz przy uwzględnieniu indywidualnych potrzeb każdego dziecka, jak alergie czy choroby układu pokarmowego. Przykładowy przepis na przepyszne kaszotto znajduje się na końcu materiału. KIDS&Co stawia również na edukację żywieniową, opierającą się na kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. W dzisiejszym, przeładowanym słodkimi i ogólnodostępnymi przekąskami świecie, łatwo jest skusić małego „konsumenta”. Dlatego przyzwyczajanie dzieci do zdrowego sposobu odżywiania i dokonywania odpowiednich wyborów dotyczących spożywanych pokarmów to zadanie priorytetowe. Ta wiedza zaprocentuje bowiem w przyszłości.

Co warto przygotować? Na przykład kaszotto według przepisu opartego na kuchni makrobiotycznej.

Składniki*:

  • łyżka oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 cukinia
  • 1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych)
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Na dużej patelni na oliwie lekko podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać suchą kaszę i wymieszać.

Dodać obrane i starte na tarce o większych oczkach warzywa korzeniowe: marchewkę, pietruszkę i selera. Mieszając smażyć przez około 3 minuty.

Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek lub fasolkę (mogą być zamrożone). Dodać przyprawy, doprawić pieprzem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.

Wlać gorącą wodę z sosem sojowym i octem balsamicznym, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 20 minut. Zdjąć pokrywę, danie doprawić w razie potrzeby solą i smażyć jeszcze ciągle mieszając przez kilka minut aż reszta płynu odparuje i potrawa się zagęści.

Smacznego!

* Danie pochodzi z jadłospisu przedszkola KIDS&Co

***

KIDS&Co. od 16 lat wyznacza najwyższe standardy w edukacji przedszkolnej, tworząc nowoczesne, dwujęzyczne przedszkola i żłobki komercyjne, firmowe oraz przybiurowcowe. Misją marki jest pomoc rodzicom w pogodzeniu dwóch niezwykle ważnych ról życiowych – roli rodzica i pracownika. Placówki otwierane są w najdogodniejszych lokalizacjach, w tym w bezpośrednim sąsiedztwie dużych miejsc pracy. Unikalność placówek KIDS&Co. opiera się na trzech filarach: dwujęzyczności, diecie makrobiotycznej oraz autorskim programie rozwoju umiejętności społecznych i inteligencji emocjonalnej.

W Polsce pod marką KIDS&Co. działa 19 placówek: żłobków i przedszkoli komercyjnych, firmowych oraz przybiurowcowych, m.in. w Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu, Warszawie, Suwałkach oraz Ostrowie Mazowieckim. KIDS&Co. odpowiada za kompleksową obsługę procesu związanego z założeniem i prowadzeniem placówek: od przygotowania biznesplanu, projektu i koordynacji budowy, przez rekrutację kadry i prowadzenie zapisów do przedszkoli, po zarządzanie placówką i wdrożenie autorskiego programu nauczania i żywienia.

Więcej informacji: www.kids-co.pl

Kontakt

Masz jakiekolwiek pytanie wyślij wiadomość.

Wysyłanie

 Copyright © Be Art 2015. All Right Reserved. Developed by Karol Sz.

 

Polityka Prywatności

 

Narzędzia ochrony prywatności

 
   
lub

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

lub     

Nie pamiętasz hasła ?

lub

Create Account