Ryby oraz owoce morza są integralną częścią kuchni śródziemnomorskiej. Spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu zalecane jest przez żywieniowców na całym świecie w celu profilaktyki choroby niedokrwiennej serca i nowotworów. Mimo zmian nawyków żywieniowych związanych z konsumpcją ryb, na przestrzeni ostatnich lat obserwuje się zwiększone zainteresowanie  przysmakami określanymi mianem: frutti di mare.

 

 

Owoce morza dominowały dotychczas w kuchniach innych narodów takich jak: Włochy, Hiszpania. Francja czy Japonia. Chociaż owoce morza kojarzą się ciągle z wykwintnymi daniami, to coraz częściej sięgamy po nie z uwagi na ich oryginalny smak, wartość odżywczą oraz niską kaloryczność. Często bywa też, że głównym czynnikiem, który skłania ludzi do wprowadzania owoców morza do swoich jadłospisów jest ciekawość, bezpośrednio połączona z poznawaniem nowych, nieznanych dotąd smaków.

Do najpopularniejszych owoców morza zalicza się krewetki, małże, ośmiornice i kalmary. Produktami określanymi mianem „delikatesowych” są homary, langusty oraz ostrygi.  Poza walorami smakowymi owoce morza i ryby są bogatym źródłem wielu niezbędnych składników mineralnych. Dostarczają cennych makro- i mikroelementów które w odpowiednich ilościach i proporcjach warunkują prawidłowy przebieg wszystkich procesów metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka. Dlatego też w wielu krajach na świecie stanowią podstawę diety bądź są traktowane jako produkty ją uzupełniające.

W Polsce z pewnością możemy zakwalifikować je do kategorii produktów spożywanych okazjonalnie. Poza składnikami mineralnymi, owoce morza stanowią istotne źródło pełnowartościowe białko przy znikomej ilości węglowodanów. Innym istotnym składnikiem owoców morza są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, a dokładnie kwasy: DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy). Odgrywają one istotną rolę we wspomnianej powyżej profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Liczne badania wskazują na fakt, że spożycie powyższych kwasów przyczynia się do zmniejszenia stężenia triglicerydów w surowicy krwi. Inne korzystne działanie zdrowotne kwasów omega-3 to hamowanie powstawania zakrzepów w naczyniach mózgowych i wieńcowych (działanie przeciwzapalne i przeciwagregacyjne). Kwasy te warunkują również właściwy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu.

https://www.dietering.com/dieta-srodziemnomorska.html

Powszechnie wiadomo, że ryby i owoce morza mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi (m.in. rtęcią, kadmem, ołowiem) i zanieczyszczeniami organicznymi (m.in. dioksynami). Maksymalne poziomy tych substancji w rybach regulowane są według aktualnych przepisów prawnych. Wskazuje się zatem na konieczność ograniczenia ryb w diecie kobiet ciężarnych, karmiących i dzieci. Warto zauważyć jednak, że liczne badania dotyczące wpływu spożycia ryb i owoców morza na rozwój neurologiczny dzieci sugerują, że korzyści zdrowotne wypływające z umiarkowanej ilości tych produktów w diecie kobiet ciężarnych przeważają nad ryzykiem.

Jedną z wielu zalet wykorzystania tych produktów jest mnogość ich zastosowań oraz stosunkowo krótkim czasie przygotowania. Świetnie sprawdzają się w roli samodzielnej przystawki oraz jako baza lub dodatek do dania głównego. Mając na uwadze wszytki powyższe informacje zarówno ryby, jak i owoce morza są elementami diety śródziemnomorskiej będącej jedną z wielu diet cateringu dietetycznego Dietering. Kierując się zasadami diety śródziemnomorskiej dokładamy wszelkich starań, aby nasze posiłki charakteryzował się urozmaiceniem oraz wysoką jakością, co bezpośrednio związane jest z ich wartością odżywczą.

Ryby i owoce morza są więc źródłem niezwykle cennych składników, który ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i może pomóc w leczeniu wielu dolegliwości. Warto zrobić zatem pewnego rodzaju „rachunek sumienia” się swojej diecie i zastanowić się, co do niej włączyć, by czuć się lepiej i cieszyć się dobrym zdrowiem przez wiele lat. Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z owocami morza w diecie, skorzystaj z opcji cateringu dietetycznego. Wśród urozmaiconych dań znajdziesz między innymi paellę z ośmiorniczkami, sałatki i zupy z krewetkami, faszerowane kalmary i wiele innych propozycji kulinarnych.

www.dietering.com

 

 

Kontakt

Masz jakiekolwiek pytanie wyślij wiadomość.

Wysyłanie

 Copyright © Be Art 2015. All Right Reserved. Developed by Karol Sz.

 

Polityka Prywatności

 

Narzędzia ochrony prywatności

 
   
lub

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

lub     

Nie pamiętasz hasła ?

lub

Create Account