Zamknij oczy i wyobraź sobie imprezę urodzinową bez tortu, bez przekąsek, przy pustym stole… Mało zabawnie to wygląda, prawda? To jedno z tych prostych ćwiczeń, które mają nam uświadomić, że nasza planeta ma swoje limity produkcji żywności. Jednak ich nie przestrzegamy, gorzej – nie przyjmujemy do wiadomości! Tylko w samej Polsce do śmietnika trafia 150 kg żywności! Uwaga: co sekundę! Marka Panul mówi „nie” marnowaniu żywności!



- Warzywa z bulionu. Cała moc przepisów kulinarnych opartych jest na bulionie. Ale co zrobić z warzywami, które się w nim gotowały? Możesz je śmiało wykorzystać jako farsz do pasztetu warzywnego lub po dodaniu odrobiny majonezu i przypraw przerobić na pastę na kanapki. Tym, którzy skłaniają się ku bardziej kreatywnej kuchni podpowiadamy, że można je też zblendować i podać jako puree do obiadu, zamiast zwykłych ziemniaków.
- Przejrzałe owoce. To chyba najczęściej (zaraz po lub tuż przed warzywami) lądujące w śmietnikach produkty. Ile razy spotkało to w twojej kuchni ananasa albo banany? Nawet nie odpowiadaj. Jednak, jeśli na owocach nie pojawiła się pleśń, to możemy je wykorzystać do przygotowania smoothie, koktajlów lub jako nadzienie do niedzielnych naleśników.
- Pieczone/ smażone/ gotowane mięso. Nie każdy lubi stać codziennie przy kuchni więc często robimy obiady na dwa, trzy dni. Tyle że tracimy na nie apatyt już po pierwszym. Jak zatem łatwo i szybko przerobić gotowe danie mięsne na coś nowego? Zmielmy je i zużyjmy jako farsz do krokietów, naleśników lub pierogów. A przy totalnym braku czasu wystarczy je pokroić i podsmażyć lub udusić z mrożonymi warzywami.
- Czerstwy chleb. Na pewno nie dokarmiamy nim ptaków – nie jest to dla nich ani zdrowe, ani pożywne. Planujesz na obiad zupę krem? Dodaj do niej grzanki zrobione z czerstwego pieczywa. Możesz z niego zrobić francuskie tosty lub domową bułkę tartą.
Na wąskim pasku na zachodnim wybrzeżu kontynentu Ameryki Południowej, usytuowane są niezwykle różnorodne pod względem ukształtowania terenu, klimatu i gleby obszary uprawy. Z tego powodu Chile określane jest „rajem winiarzy”. PANUL to znakomite wino pochodzące z serca Doliny Colchagua w Chile. Jego nazwa w rdzennym języku chilijskim oznacza uścisk lub objęcie. Panul to specjalny rodzaj więzi pomiędzy ludźmi i wzgórzami otaczającymi winnice rodzące winorośl. Wina z tej magicznej krainy to znakomite uzupełnienie najważniejszych chwil spędzonych z rodziną i przyjaciółmi.