Zdrowe jelita to klucz dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz dobrego samopoczucia. Jednak aby działały właściwie, należy wiedzieć, w jaki sposób zadbać o ich mikroflorę bakteryjną. Na szczęście zainteresowanie tematyką jelit w internecie stale rośnie, a wraz z nim przydatna wiedza na temat tego narządu – wynika z badania na temat zdrowia jelit przeprowadzonego na zlecenie firmy Danone, producenta marki Activia, w lutym 2020 roku.

 

 

 

Jelita – drugi mózg

Przez długi czas tematyka dotycząca jelit nie cieszyła się powszechną popularnością. Bo co ciekawego można powiedzieć o narządzie, którego zadaniem jest trawienie i wchłanianie składników odżywczych? Okazuje się,że bardzo wiele. Nie bez powodu jelita określane są drugim mózgiem. Dzięki licznej sieci połączeń nerwowych, mogą w sposób pośredni wpływać na sen, nastrój, apetyt, a nawet… pamięć.[i] Dodatkowo, odgrywają kluczową rolę w budowaniu odporności, ponieważ aż około 70 proc. komórek układu immunologicznego znajduje się w ich wnętrzu.[ii] Właśnie dlatego troska o jelita i ich dobrą kondycję to punkt wyjścia do prawidłowego funkcjonowania niemal całego organizmu każdego dnia.

Na podstawie badania dotyczącego zdrowia jelit, przeprowadzonego na zlecenie firmy Danone, producenta marki Activia, w lutym 2020 r., obserwuje się, że zainteresowanie tematyką jelit w internecie systematycznie rośnie. Głównym źródłem informacji w tym zakresie są dietetycy, trenerzy czy zajmujmujący się zdrowiem i żywieniem blogerzy, aktywni w social mediach. „Trend na jelita” nasila się m.in. w okresach przesilenia – największe zainteresowanie obserwuje się wczesną wiosną, a nieco mniejsze, lecz równie istotne, na przełomie września i października. W pewnym stopniu pojawia się ono też w okresie planowania noworocznych postanowień i przybiera na sile w pierwszym kwartale roku, gdy głównym motywatorem jest nadchodząca wiosna, a tym samym pożądany staje się dobry wygląd oraz chęć poczucia lekkości. Co ciekawe, temat jest popularny nie tylko wśród osób z problemami jelitowymi. Uwagę przyciągają informacje dotyczące zarówno chorób tego narządu, jak i pozytywne doniesienia, mówiące o związku między jelitami, a zdrowiem fizycznym i psychicznym.[iii] To dobrze – dzięki temu jelita przestają być traktowane jako wstydliwy temat, a w zamian zyskują na wyjątkowości, stając się przyjacielem i sprzymierzeńcem w walce o dobre samopoczucie.

Mikrobiota i dobre bakterie

To może zaskakiwać, ale w jelitach dorosłego człowieka znajduje się aż 100 bilionów bakterii, ważących blisko 2 kg, które tworzą mikrobiotę jelitową[iv]. Ma ona kluczowy wpływ na pracę całego układu pokarmowego, dlatego warto stale dbać o jej jakość[v]. Znajdujące się w niej wybrane rodzaje dobrych bakterii mogą m.in. wspierać układ odpornościowy[vi], przyczyniać się do poprawy perystaltyki jelit lub zwiększać wchłanialność witamin B i K oraz składników mineralnych, np. magnezu i żelaza[vii], a także pomagać w trawieniu laktozy[viii]. Na tym jednak nie kończą się pozytywne właściwości dobrych bakterii. Okazuje się też, że zdecydowana większość, bo aż 95 proc. serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, jest produkowana w błonie śluzowej jelit[ix]. Jej wytwarzanie może być jednak zaburzone przy niedoborze dobrych bakterii w układzie pokarmowym[x]. Warto dodać, że dobre bakterie i składniki odżywcze pomagające regulować pracę jelit, mogą oddziaływać również na inne, istotne dla życia obszary, m.in. poprawiać jakość snu, wygląd cery oraz obniżać ciśnienie krwi[xi]. Bez wątpienia, odpowiedni mikrobiom pomaga dbać o harmonię i zdrowie całego organizmu oraz jego prawidłowe działanie. Dlatego aby cieszyć się zdrowiem fizycznym i komfortem psychicznym na co dzień, warto regularnie troszczyć się o jelita i odpowiednią jakość ich mikroflory bakteryjnej.

Zdrowa dieta dla zdrowia jelit

Istnieje wiele sposobów pozwalających zadbać o zdrowie jelit, są to m.in. umiarkowana aktywność fizyczna, a także zdrowa dieta, zawierająca produkty mleczne. Dostarczają one do organizmu wapń, który pomaga dbać o zdrowe trawienie, poprzez wspomaganie prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych . Wybrane mleczne produkty fermentowane, czyli jogurty, kefiry czy maślanki są również potwierdzonym, naturalnym źródłem probiotyków . Jogurty zawierające probiotyczne kultury jogurtowe, w ilości co najmniej 108 jtk/g, wspierają trawienie laktozy, przyczyniając się do lepszej pracy jelit. Dzięki temu też, osoby zmagające się z nietolerancją laktozy nie muszą bezwzględnie wykluczać ze swojej diety mlecznych produktów fermentowanych. Włączenie jogurtu do codziennego menu pozwala także na spożycie jednej z zalecanych porcji produktów mlecznych – w przypadku dorosłych zaleca się spożywanie 2 porcji produktów mlecznych dziennie oraz 3-4 porcje w przypadku dzieci, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń . Tym samym jogurty mogą być nie tylko smacznym dodatkiem do porannego müsli czy szybką przekąską, ale przede wszystkim zdrowym składnikiem diety. Dobre bakterie znajdują się także w kiszonkach, które mogą stanowić dodatkowy element diety, choć nie ma jasnych dowodów potwierdzających ich właściwości probiotyczne i korzystny wpływ na układ pokarmowy . Dodatkowe korzyści mogą wiązać się z włączeniem do menu produktów bogatych w naturalne prebiotyki, czyli składniki żywności, które wspierają rozwój pożądanej mikroflory w organizmie, wpływając na ich odpowiednią jakość . Prebiotyki naturalnie występują w produktach pochodzenia roślinnego, m.in. w czosnku, pszenicy, bananach czy jabłkach .

Wszystko dla brzucha

Utrzymanie odpowiedniej mikroflory jelit to tylko jeden z elementów troski o zdrowie. Aby jelita działały prawidłowo należy dbać o nie świadomie i kompleksowo. Kluczem jest zdrowy styl życia, na który składają się przede wszystkim regularna aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta. Poza żywnością probiotyczną,
w codziennym menu nie powinno zabraknąć też warzyw i owoców, regulującego pracę jelit błonnika oraz ziół
i przypraw. Należy pamiętać też o regularnym nawadnianiu organizmu poprzez spożywanie co najmniej 2 litrów wody dziennie. W diecie warto z kolei ograniczyć ilość cukru, smażone potrawy, a także unikać spożywania alkoholu. Istotny jest też spokój – zarówno na co dzień, jak i podczas jedzenia – który sprzyja niezakłóconemu trawieniu[xix]. Takie troskliwe i pozytywne podejście do jelit to większa szansa na zdrowe i komfortowe życie.

Materiał przygotowany we współpracy z firmą Danone, producentem m.in. marki Activia.

[i] Giulia Enders, Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała, Łódź, 2015 r.

[ii] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/.

[iii] Badanie IQS na zlecenie Danone dla marki Activia – „Gut health. Deep listening”, luty 2020. Badanie przeprowadzone metodą jakościową, z analizą treści dot. tematu jelit w internecie z 12-miesięcy, przy wykorzystaniu platformy NETDIVE, luty 2020 r.

[iv] Giulia.Enders, Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała, Warszawa 2015.

[v] Ferranti EP, Dunbar SB, Dunlop AL, Corwin EJ. 20 things you didn’t know about the human gut microbiome. J Cardiovasc Nurs. 2014;29(6):479-481.

[vi] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/

[vii] Hoppe, Michael et al. “Probiotic strain Lactobacillus plantarum 299v increases iron absorption from an iron-supplemented fruit drink: a double-isotope cross-over single-blind study in women of reproductive age.” The British journal of nutrition vol. 114,8 (2015): 1195-202.

[ix]Cukrowska B., Znaczenie programowania mikrobiotycznego w rozwoju przewlekłych chorób nieinfekcyjnych. Standardy Medyczne/Pediatria, 2016; 13:808-818.

Michael D. Gershon, MD. Serotonin and Its Implication for the Management of Irritable Bowel Syndrome. Rev Gastroenterol Disord. 2003;3(suppl 2):S25–S34.

x Herman A. Zastosowanie suplementacji probiotykami w profilaktyce i leczeniu zaburzeń depresyjnych i lękowych – przegląd dotychczasowych badań. Psychiatr.

Pol. 2019; 53(2): 459–473.

[xi] Jung GW, Tse JE, Guiha I, Rao J. Prospective randomized open-label trial comparing the safety, efficacy and tolerability of an acne treatment regimen with and without a probiotic supplement in subjects with mild to moderate acne. J Cutan Med Surg 2013; 17(2):114–22.

Kober, M.-M., & Bowe, W. P. (2015). The effect of probiotics on immune regulation, acne, and photoaging. International Journal of Women’s Dermatology, 1(2), 85–89. doi:10.1016/j.ijwd.2015.02.001.

Navarro-López V, Ramírez-Boscá A, Ramón-Vidal D, Ruzafa-Costas B, Genovés-Martínez S, Chenoll-Cuadros E, Carrión-Gutiérrez M, Horga de la Parte J, Prieto-Merino D, Codoñer-Cortés FM. Effect of Oral Administration of a Mixture of Probiotic Strains on SCORAD Index and Use of Topical Steroids in Young Patients With Moderate Atopic Dermatitis: A Randomized Clinical Trial. JAMA Dermatol. 2018 Jan 1;154(1):37-43.

[xiv] https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/fermented-foods-and-gut-health-what-science-says-today/

[xv] Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski, IŻŻ, Warszawa 2017.

xiv https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/fermented-foods-and-gut-health-what-science-says-today/

[xviii] Jovanovic-Malinovska, R., Kuzmanova, S., & Winkelhausen, E. (2014). Oligosaccharide Profile in Fruits and Vegetables as Sources of Prebiotics and Functional Foods. International Journal of Food Properties, 17(5), 949–965.

Mojka K. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549.

[xix] Jarosz, M., 2017, Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia.

Jarosz, M., Zasady prawidłowego żywienia, Instytut Żywności i Żywienia, http://www.izz.waw.pl/zasady-prawidowego-ywienia.

Kontakt

Masz jakiekolwiek pytanie wyślij wiadomość.

Wysyłanie

 Copyright © Be Art 2015. All Right Reserved. Developed by Karol Sz.

 

Polityka Prywatności

 

Narzędzia ochrony prywatności

 
   
lub

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

lub     

Nie pamiętasz hasła ?

lub

Create Account